Tuinkalender

Hier kunt U informatie vinden over groentezaden, Aardappelen, Plantuien, Bloembollen.

Aardappelen

Aardappelen houden van een losse, dus goed bewerkte grond, die goed ontwaterd is. Als gemiddelde plantafstand geldt 45 x 45cm.  Vaak laat men de poters van tevoren kiemen leg ze dan in bakjes, één laag per bakje en zet ze op een lichte koele plaats. Eind maart, begin april kunnen de vroegste poters de grond in. Plantdiepte ca.12cm.

Vroege rassen kunt u het beste in de maand maart (afhankelijk van het weer) poten. De oogstperiode is eind juni / begin juli.

Middelvroege rassen kunt u het beste in de maand april poten. De oogstperiode is augustus.

Late rassen kunt u het beste eind april / begin mei poten. De oogstperiode is september / oktober.

Aardappelsoorten

Vroege rassen : Anais, Annabelle, Berber, Dore, Eersteling, Frieslander, Gloria, Jazzy, Obama, Premiere.

Middelvroege rassen : Binje, Eigenheimer, Lekkerlander, Melody, Parel, Rosagold, Roseval, Sante.

Late rassen : Agria, Bildstar, Desiree, Eba, Irene, Nicola,Suprise, Texla.

Daarnaast zijn er ook nog biologische pootaardappelen, deze zijn biologisch geteeld, wat nog niet wil zeggen dat ze ook resistent zijn tegen ziektes. Dit verschilt per ras.  (Agria, Alouette, Bionica, Carolus, Connect, Ditta, Frieslander, Raja, Sevilla)

Aardappelen spuiten

Na circa 10 weken moeten de aardappels voor het eerst gespoten worden tegen aardappelziekte (Phythophtora) en de Coloradokevers. Beiden kun je met een mengsel met één keer spuiten bestrijden. Het spuiten van de aardappels moet vervolgens om de 10 dagen gedaan worden (bij niet resistente aardappelsoorten.

Voor uitgebreide informatie klikt U Hier

Plantuitjes

Plantuitjes en sjalotten zijn er in vele soorten. Hier vindt u de meest gekochte plantuitjes en sjalotten.
Het rode plantgoed is over het algemeen wat pittiger van smaak dan het gele.

Plantuitjes kun je vanaf maart t/m april poten. Maak een ondiepe geul van 3 cm diep en zorg dat het puntje van het bolletje net boven de grond uitsteekt. Druk de grond goed aan. De juiste plantafstand is 15 cm uit elkaar en 30 cm tussen de rijen. Als het loof verdroogt en omvalt is het tijd om te oogsten. Trek de uien met loof en al uit de grond en laat ze enige tijd drogen. Zo wordt de bewaartijd verlengt.

Bekenste Plantuien

RED BARON :

Meest geteelde rode uienras van Nederland. Deze plantui groeit uit tot een dieprode ui met een vrij sterk aroma.

 STURON  :

Sturon is een verbetering van de plantui Stuttgarter. Plantuitjes kunnen in april – mei geplant worden. Dit ras leent zich voor de vroege teelt, omdat u voorgekweekte plantuitjes koopt. De volwassen ui is platrond en goed bewaarbaar.

Sjalot GOLDEN GOURMET :

Deze sjalotten hebben een kruidige en pikante smaak. Dit soort is bestand tegen de meest voorkomende uienziektes. Zowel het loof als de bol zijn geschikt voor consumptie. Het is een productief en kan goed bewaard worden.

Sjalot RED SUN :

Een rode sjalot van uitstekende kwaliteit. Ten opzichte van het bekende ras Santé heeft Red Sun een verbeterde opbrengst en bewaarbaarheid en een goede resistentie tegen schieten.

Bloembollen

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen, tulpjes, narcissen en hyacinten plant je in het najaar vanaf september tot en met in december, in ieder geval voor de eerste nachtvorst.
Zomerbloeiende bloembollen zoals lelie’s, gladiolen, begonia’s, canna’s, dahlia’s en calla’s kunnen worden geplant in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is. Na de bloei kan vanaf half juni de bloembollen worden gerooid, gedroogd en opgeslagen tot het volgende seizoen.

Groentezaden

Voor de zaaikalender van de meest gangbare groentezaden klikt U Hier

De instructie voor zaden vind u meestal aan de achterzijde van de verpakking.

Website design by SiteRefresh.nl