Geneeskruiden

Onkruid vinden we maar niks, maar veel (on)kruiden staan bekend als middel tegen heel wat kwaaltjes. Hieronder een kleine greep aan kruidenweetjes (A-Z) .

Geneeskruiden zijn delen van planten of complete planten, die als geneesmiddel toegepast kunnen worden. Het gebruik van geneeskruiden valt vaak onder de alternatieve geneeswijzen. De kruidengeneeskunde bestaat uit geneeskundige puur plantaardige medicijnen. Deze medicijnen bevatten uitsluitend plantaardige stoffen. Medicijnen als morfine vallen hier dus buiten.

Het gebruik van geneeskruiden is niet zonder risico: bij verkeerd gebruik kan er een vergiftiging ontstaan.


Er bestaan ook giftige kruiden dus !!!! KIJK UIT.

Ga dus NIET zomaar (on)kruiden gebruiken (expirimenteren) laat je eerst informeren door iemand met kennis van zaken of informeer zelf heel goed voor dat je eraan begint.

Het is van de plant afhankelijk welk deel je kunt gebruiken. Meestal is het blad en/of de bloem het bestanddeel en soms kan zelfs de wortel toegepast worden. Je kunt het altijd toepassen in de vorm van thee. Enerzijds het kopje thee dat je  warm tot je neemt, waarbij je niet moet vergeten dat je de thee enkele minuten moet laten trekken. Thee kan je afgekoeld  ook toepassen als kompres op bijvoorbeeld een wondje.

Alfalfablad is afkomstig van het kruid alfalfa, waarvan de jonge kiemen vaak in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Het blad van volgroeide alfalfa wordt  bij nier-, blaas- en prostaataandoeningen, om vochtafdrijving via de urine te bevorderen, een hoog cholesterol, astma, artrose, reumatische artritis, diabetes, maagklachten en de bloedziekte trombocytopenische purpura. Alfalfa blad heeft een neutrale smaak en kan daarom goed gecombineerd worden.

Cichorei komt voor in wegbermen en langs dijken. Ook langs muren en op droog grasland is deze 30-100 centimeter hoge plant te vinden. Ze bloeit in juli en augustus. De bladeren dienen voor de bloei geplukt te worden en daarna gedroogd te worden. Het aftreksel van deze bladeren is goed voor de spijsvertering. Daarnaast versterkt het de zenuwen en bevordert de genezing van gal-en leverziekten.

Brandnetel is een populaire genezende plant De brandnetel is namelijk bloedzuiverend, het helpt bij ziekteprocessen als reuma, artrose, maag en darmproblemen, suikerziekte, reuma, stofwisselingsstoornissenen en bij allerlei huidaandoeningen. Het kan gedroogd worden, in soepen verwerkt worden of als afkooksel gebruikt worden. Als afkooksel wordt de brandnetel gebruikt bij ademhalingsproblemen.

Dovenetel wordt vaak verward met de brandnetel. omdat deze er erg op lijkt. Het verschil met de brandnetel is dat de dovenetel niet prikt of brandt wanneer men deze aanraakt. De dovenetel is te onderscheiden door de roodbruine vlekjes in nerven of op het blad. De bloemen van de dovenetel worden vaak in thee verwerkt. Hierbij werkt het goed tegen aandoening van de luchtwegen, bij menstruatiestoornissen , bloedarmoede en ontstekingen. In het badwater werkt het heilzaam bij aambeien en vergroting van de prostaat.

Duizendblad is een bekende plant die veel voorkomt in het wild, maar ook in de siertuin. Duizendblad heeft een schermvormige bloeiwijze. De gedroogde bloemen en stengels van de plant worden als aftreksel toegepast bij ziekten van de maag en de darmen. Ook wordt deze toegepast bij gal- en leveraandoeningen. Tijdens de overgang werkt het aftreksel heilzaam. Ook bij klachten van de urinewegen is duizendblad aan te bevelen.

Ereprijs is een kruid voor water- en luchtwegen. De plant bevat saponine, looizuur, bitterstof en olie. Met elkaar werkt dit sterk ontgiftend. De ereprijs drijft urine af, helpt bij chronische blaascatarre, het verzacht en geneest droge hoest en heesheid, astma, longkwalen en bloedspuwing. Verder helpt het bij maagpijn, migraine, niergruis, urine-retentie en nierverstopping.

Herderstasje  is rijk aan kali, kalk en natrium. Nierbloedingen, neusbloedingen, maagpijn, opgezette milt, geelzucht, malaria en scorbuut helpt het genezen. Voor een te hoge of een te lage bloeddruk is thee van het herderstasje een aangewezen middel. In het bijzonder werkt het kruid heel goed op de baarmoeder en de urinewegen. Bij gebruik van de thee verdwijnen gezwellen in de baarmoeder, tegelijk met bloedingen en witte vloed. Het kruid heeft succes tegen het bedplassen van kinderen.

Heermoes is een medicinaal kruid dat binnen de natuurgeneeskunde vooral gebruikt wordt ter behandeling van oedeem, nier- en galstenen, blaasinfecties, incontinentie en nier- en blaasproblemen, omdat men meent dat dit kruid een vochtafdrijvende werking heeft. Daarnaast wordt het vaak voorgeschreven ter behandeling van tuberculose, geelzucht, hepatitis, broze vingernagels, gewrichtsaandoeningen, jicht, osteoartritis, osteoporose, bevriezing van de huid, overgewicht, zware menstruaties en terugkerende bloedneus. Het wordt ook vaak direct op de huid aangebracht ter behandeling van (brand)wondjes, omdat men vermoedt dat het kruid over ontstekingsremmende eigenschappen beschikt.

KamilleKamille is een eenjarige plant en is bekend onder verschillende namen, zoals moederkruid, epelijn en de ‘zere-ogenbloem’. Je ziet het gewas over het algemeen niet veel terug in kruidentuintjes, terwijl hij daar toch zeker geschikt voor is. In heel Europa groeit kamille in het wild. Dit kruid, met gele hartvormige bloemetjes, siert de tuin en heeft een lange bloeitijd. Kamillethee heeft volgens velen een grote geneeskrachtige werking. Het is ontstekingsremmend, verlicht kiespijn en wordt gebruikt bij verkoudheid. Door met de thee te gorgelen, kun je keelpijn verlichten.Verder heeft kamille ook een helende werking als het om maagproblemen gaat. Ook bij keelpijn en verkoudheid kan kamille ook toegepast worden.
Kamillethee mag je in principe zoveel gebruiken als je wilt. Echter ervaren sommige mensen bijwerkingen bij dagelijks en langdurig gebruik, zoals onrust en duizeligheid.

Kleefkruid Kleefkruid is een plant uit de sterbladigenfamilie. De plant dankt zijn naam aan het feit dat ze vast blijft zitten aan alles wat er langs strijkt. Dat komt door de vele haakjes die aan de stengel en de vruchten van kleefkruid zitten. Planten en vruchtjes blijven hangen in de vacht van dieren, waaronder vrijwel alle zoogdieren. Zo worden de vruchten over grote afstand verspreid.
De bladeren zijn boven het midden het breedst en eennervig. Ze staan in kransen van zeven bijeen. Ook de bladeren zijn voorzien van haakjes, maar minder dan de rest van de plant. De stengel is verdikt aan de toppen.
De bloeiperiode is van mei tot oktober. Kleefkruid heeft dan kleine onopvallende witte bloempjes. Deze bloempjes zijn 2 mm in doorsnee. Uit deze bloemen ontstaan kleine vruchtjes met vele haakjes eraan. De vruchten zitten twee aan twee en zijn 6-8 mm groot. Ze zijn paarsachtig of groen. Kan vers uitgeperste sap verdund tegen verstopte klieren, lever en milt. Het werkt ontspannend op het lymfe- en poortaderstelsel. De verse stengels met bladeren legt men, gekneusd, op eczeem, verzweringen, open klieren en wonden. De thee ( 10 gram op een halve liter water ) helpt bij krop, scorbuut, leverkwalen en urine-retentie.

Muntblad kan worden voorgeschreven bij verkoudheid, hoesten, mond- en keelontsteking, voorhoofdsholteontstekingen en luchtweginfecties. Daarnaast bij spijsverteringsproblemen, zoals brandend maagzuur, misselijkheid, braken, ochtendmisselijkheid, prikkelbare darmsyndroom (PDS), darm- en galwegkrampen, maagpijn, diarree, bacteriële schimmelinfecties, winderigheid,  menstruatieklachten en lever- en galblaasproblemen. Muntblad heeft een heerlijk frisse pepermuntsmaak.

PaardenbloemVrijwel iedereen kent de paardenbloem wel, zij het niet direct van naam, dan wel direct herkenbaar als bloem. De bloemen bloeien vanaf de vroege lente in het voorjaar. Bij bewolkt weer en in de nachtelijke uren sluit de bloem zich, net als goudsbloemen. Soms kunnen we hele velden/weilanden aantreffen die vol gele pracht en praal in bloei staan. Ook kinderen vermaken zich prima met de “ pluizenbollen” Wie heeft als kind. Vrijwel iedereen kent de paardenbloem wel, zij het niet direct van naam, dan wel direct herkenbaar als bloem. De bloemen bloeien vanaf de vroege lente in het voorjaar. Dit gaat vooraf aan de groei van kleine hoefblad, wat veel mensen aanzien als de paardenbloem zelf. Bij bewolkt weer en in de nachtelijke uren sluit de bloem zich, net als goudsbloemen. Soms kunnen we hele velden/weilanden aantreffen die vol gele pracht en praal in bloei staan. Paardebloemen zijn goed eetbaar. De jonge bladeren zijn minder bitter dan volwassen bladeren. Dieren lusten er ook pap van. Wie konijnen heeft, weet dat deze werkelijk dol zijn op verse paardebloemblaadjes. Paardebloem werkt zuiverend voor de lever, de gal en de spijsvertering. De plant in bijna in zijn geheel te gebruiken, want zowel het blad, als de bloem en zelfs de wortel kunnen toegepast worden.

Rozenbottels bevatten zeer veel vitamine C. Om die reden wordt het gebruikt als geneeskrachtig kruid ter behandeling van onder meer verkoudheid, griep en vitamine C-tekort. Behandeling bij maagproblemen, zoals maagspasmen, maagzuurtekort, maagirritaties, maagzweren en spijsverteringsproblemen zoals diarree, constipatie, galstenen, galblaasproblemen, urineweg- en nierproblemen, vochtophoping (oedeem), jicht, pijn aan de rug of de benen (sciatica), diabetes, verhoogd cholesterol, overgewicht, hoge bloeddruk, pijn op de borst, koorts en lage weerstand door uitputting. Rozenbottels hebben een zoetzure smaak

Sint-janskruidint Janskruid, ofwel Hypericum perforatum, is een plant die je overal in Europa, en tegenwoordig ook daarbuiten, tegenkomt. Hij groeit op droge, maar voedselrijke plaatsen en je treft hem langs het spoor, de weg, in weidevelden en in het struikgewas. Het is een vaste plant uit de hertshooifamilie (Hypericaceae). Het kruid bloeit met gele bloemen van juni tot en met september en het oogsten begint als de zon op haar hoogst staat, rond het Sint-Jansfeest op 24 juni . Al eeuwenlang wordt de plant gebruikt als geneeskrachtig kruid en als natuurlijk antidepressivum ook wel ‘natuurlijke Prozac’ genoemd. De plant dankt deze naam aan het gegeven dat het een plantaardig medicijn is tegen depressie, neerslachtigheid en lusteloosheid. Voor veel mensen is het zelfs een prettiger middel dan Prozac, dit vanwege de geringe bijwerkingen die Sint-janskruid heeft.

Vrouwenmantel kan op verschillende manieren toegepast worden. De jonge bladeren kunnen in een sla verwerkt worden of gekookt worden om als groente bij de maaltijd gegeten te worden. Je kunt het blad ook drogen om er vervolgens thee van te trekken. Voor sommige kwalen kan het blad ook uitwendig ingezet worden. Vrouwenmantel bevat enkele goede voedingsstoffen, zoals: Vitamine C,Fosfor, Magnesium,Verschillende antioxidanten

Weegbree is een uitermate krachtig plantje als het gaat om het genezend vermogen. Het helpt bij verkoudheid, keelpijn en tegen hooikoorts. Verder helpt deze plant ook om een onregelmatige menstruatiecyclus weer in de pas te krijgen. Je kunt gewoon op het blad kauwen en tegen insectenbeten kan een geplet blad op een kompres op de beet gelegd wordt. In gedroogde vorm wordt het gebruikt tegen aandoeningen van de luchtwegen zoals hoesten en astma. Ook bij gal- en lever ziekten werkt weegbree goed. Tevens wordt weegbree toegepast wanneer er sprake is van een ontsteking van de urinewegen.

Website design by SiteRefresh.nl