Onkruid

Je hebt een mooie tuin en eventueel met mooie bloemen en dan is onkruid een ongewenste plant waar je niet op zit te wachten. Het is niet alleen voor jezelf maar ook voor jouw buren want onkruid gaat overal heen en komt overal door. Het mooie van onkruid is dat het in sommige gevallen gegeten kan worden en zelfs dient als geneesmiddel of bestrijdingsmiddel tegen ongedierte (luizen, mijten).

Hoe kun je onkruid verwijderen ?

Onkruid kan je op verschillende manieren verwijderen. De meest voorkomende manieren zijn:

  • Wieden
  • Schoffelen
  • Steken
  • Onkruidbestrijdingsmiddelen (Milieu vriendelijk)

Wieden is het handmatig verwijderen van de grotere onkruiden. Dit is een van de meest voorkomende manier van het onkruidvrij maken van een tuin. Het voordeel hiervan is dat de wortels van de onkruiden vaak in zijn geheel mee getrokken worden en er dus een zeer geringe kans op uitloop is.

Schoffelen is ook een veel toegepaste manier van het verwijderen van onkruiden. Door het los maken van de toplaag van de bodem liggen de onkruiden voor het oprapen. Vaak is schoffelen na het wieden een goede manier voor het schoonmaken van de tuin. Na het schoffelen rest u slechts met een hark de border leeg te ruimen en het tuinvuil af te voeren.

Tip: Schoffel op een warme zonnige dag. Laat het vuil na het schoffelen een uur liggen en hark het eenvoudig uit de tuin. De onkruiden zijn dan geslonken en kunnen eenvoudig worden afgevoerd.

Het steken van onkruid gebeurt in slechts een aantal gevallen. Bij zware grond (moeilijk doordringbaar) kan het van belang zijn om wortelonkruiden er compleet met wortel uit te steken. Zevenblad is een moeilijk onkruid wat het beste te verwijderen is door het los steken van de grond en de worteldelen handmatig te verwijderen.

Wanneer u kiest voor een aanpak met bestrijdingsmiddelen dan blijven u de bovenstaande activiteiten bespaart. Geen zware arbeid, slechts een rondje door de tuin op zaterdag ochtend volstaat al om het eindbeeld (een onkruidvrije tuin) te behalen. Gebruik dan wel biologische producten.

Wanneer onkruid verwijderen:

Wat is nu de beste manier om onkruid  beperken? Hier zijn verschillende mogelijkheden en dus antwoorden voor. Eigenlijk is het per tuin en gebruiker verschillend en kunt u ook zelf het beste een keuze maken in de wijze van onderhoud van de tuin.

Het regelmatig actief verwijderen van onkruiden in de tuin is een absolute must. We kunnen het niet uit de hand laten lopen. Hiermee zouden we de controle over de onkruidgroei in de tuin compleet verliezen. Tuinonderhoud loopt van maart tot december. Daarnaast stelt het regelement dat de tuin rn de aangrenzende paden onkruidvrij dienen te worden gehouden.

Hieronder wat bekende onkruiden.

Akkardistel

De zeer algemene Akkerdistel, Cirsium arvense, herken je vooral aan de kleur van de bloemen . Deze is lila tot licht paars en daardoor gemakkelijk te onderscheiden van alle andere distelachtige planten. Akkerdistel kan soms hele oppervlakken bedekken en is voor de landbouwer een gruwel. Onder de grond woekert het wortelgestel, ploegen of frezen helpt niet veel daar de wortels dan aanwezig blijven. De beste methode om de Akkerdistel klein te krijgen is de planten een aantal jaren na elkaar te maaien en zo uit te putten of met wortel en al te verwijderen. De plant is een echte cultuurvolger en vind je overal waar de mens actief is.

HeermoesHeermoes

ook wel ‘paardestaart’ genoemd, is een overblijvend onkruid dat vooral op vochtige en enigszins verdichte plaatsen voorkomt. Met name de wortelstokken en knolletjes die losraken van de planten zijn belangrijk voor de verspreiding en het overblijven. De planten kunnen bovengronds een lengte behalen van 0,5 m en ondergronds van 1,5 m.
Door de enorme ondergrondse ontwikkeling en de bovengrondse morfologie is de soort moeilijk chemisch te bestrijden. Bovendien bevat het veel stoffen welke ervoor zorgen dat met name de opname van water oplosbare middelen erg slecht is. Een groot deel van de plant bevindt zich echter onder de grond. De helft van de wortelstokken zit dieper dan 25 cm en de helft van de knolletjes dieper dan 50 cm.  Round up schijnt niet te werken een tip gevonden was : Knip het af en maak er soep van in kokend water. Gooi vervolgens de soep over de net afgeknipte wortel en hij groeit zichzelf kapot. een ander middels wat werkt schijnt te zijn : SILVANET van Edialux of MCPA. Daarnaast is het wegschoffelen, lees kapotschoffelen, van de paardestaart een millieuvriendelijke methode. Het kan wel 3 jaar duren voordat je resultaat ziet. Heermoes kan echter wel werken tegen allerlei “kwaaltjes”.

AkkerdistelAkkerdistel

De zeer algemene Akkerdistel, herken je vooral aan de kleur van de bloemen in de hoofdjes. Deze is lila tot licht paars en daardoor gemakkelijk te onderscheiden van alle andere distelachtige planten. Akkerdistel kan soms hele oppervlakken bedekken en is voor elke goede tuinder een gruwel. De beste methode om de Akkerdistel klein te krijgen is de planten een aantal jaren na elkaar te maaien en zo uit te putten. Distels zijn het meest gevoelig voor bestrijding in het voorjaar. De voedingsreserve in de wortel is dan het laagst. Door distels in het voorjaar te bestrijden bent u de bloemknop-vorming en de aanleg van wortelreserves voor. De wortel vertakt zich ondergronds.

biggenkruidBiggenkruid

Biggekruid lijkt sprekend op de paardebloem, met ook een bladrozet op de grond, en net zulke bloemen en zaden. Ze zijn dan ook nauw verwant. Maar biggenkruid wordt veel groter. De bloemen lijken sprekend op elkaar, het blader rozet ook. De bloeitijd is de gehele zomer.

ridderzuringRidderzuring

Een hardnekkig onkruid, moeilijk uit te roeien. Maatregelen die genomen kunnen worden : voorkom dat zuring zaad gaat vormen. Dit is de meest effectieve manier. Dus ga zuring te lijf voor het bloeien. Steek de zuring uit. Gooi de verwijderde zuring niet op de composthoop, zuringzaad kan tot 70 jaar lang kiemkracht behouden.

Paardenbloem

Waarschijnlijk het meest voorkomende onkruid in Nederland en Belgie. De paardenbloem kan massaal voorkomen en kleurt weilanden geel. De paardenbloem bloeit in mei en in augustus. Ook produceert deze plant dan zoveel zaadpluizen dat er wolken in de lucht hangen. De Paardenbloem groeit op elke grondsoort, en komt vooral in grasland voor. Bestrijden door  : Uitsteken met een onkruidsteker of aspergesteker of distelsteker is het meest effectief. Doe dit voordat de paardenbloem zelf zaad gaat verspreiden. Onkruidverdelger helpt nauwelijks, het is vooral het gras wat er last van heeft. Zout in het centrum leggen
is het beste, met een kwastje Round-up erop is ook een goed alternatief. Pesticiden doen het blad afsterven wat lelijke bruine hoopjes in je gazon maakt en is bovendien schadelijk voor het dierlijk leven.

kleefkruidKleefkruid

Kleefkruid is een zeer veel voorkomend onkruid. Een plakkerige plant, met kleverige haren op bladeren, stengel en vooral op de zaden. Daardoor worden de zaden vervoert door zoogdieren. In de moestuin wordt het kleefkruid er met de hand uitgetrokken, of met het wieden verwijderd. Gooi
het dan niet op de composthoop, want dan wordt het zaad weer opnieuw verspreid. Kippen zijn dol op kleefkruid.

haagwinde

Haagwinde

De haagwinde is een snelgroeiende klimplant. Het plantje is een hardnekkig onkruid, en is zeer veel tuinen en moestuinen te vinden . Als de grond vochtig is, dan zal haagwinde vroeg of laat verschijnen. Vermeerdering vindt vooral plaats door ondergrondse uitlopers. Maar ook is er verspreiding door de zaden. Bloeitijd juni tot augustus. Deze klimplant vormt geen uitlopers maar draait in zijn geheel om de plant heen. De stengels zijn stug. Het  vormt witte kelkachtige bloemen, soms roze. De bloemen sluiten zich s’nachts, ook bij regen. Deze bloemen ruiken iets naar vanille.Schoffelen is de standaard remedie tegen dit hardnekkig onkruid. Maar dan blijven de uitlopers zitten, de vegetatieve voortplanting dus.
Het meest voor de hand liggende is het stuk grond om te spitten en de dikke witte wortels daarna met de hand verwijderen : Maar dit is
ondoenlijk bij grotere stukken. Onkruidverdelging is dan aangewezen , maar weinig onkruidbestrijdings middelen zijn effectief, MCPA is dat wel.
Ook het gebruik van wortelmatten helpt, het onderdrukt het opkomen van de uitlopers. Beter is het aanstippen met ‘Round up’. Wanneer er twee jaar worteldoek op de grond heeft gelegen komt het jaar daarna geen haagwinde meer opzetten.

brandnetelBrandnetel

De plant heeft uitsluitend stamper- of meeldraadbloemen (dioica = tweehuizig). De bloeit van juni tot oktober met in trossen hangende bloemen. De grote brandnetel heeft een vierkante, borstelige stengel, die 2 meter hoog kan worden.
De plant is algemeen voorkomend en is te vinden naast wegen, bosranden en verwaarloosde tuinen. De plant gedijt vrijwel overal maar heeft een voorkeur voor een goed bemeste bodem zoals bij composthopen of aan de rand van de tuin. We weten allemaal dat als je de brandnetel aanraakt je blaren, branderige plekken en jeuk op de huid krijgt. dit komt door het mierenzuur in de brandhaartjes. Als geneesmiddel wordt het kruid en de wortel gebruikt. Het is
bloedzuiverend, bloedstelpend, zwak vochtafdrijver, anti-allergisch en voedzaam. Daarnaast helpt brandnetel tegen bestrijding van Luizen en mijten. heb je je gebrand dan kan je proberen om azijn op de plek te doen. Bestrijding kan door de plant met wortel en al weg te nemen, maar dit geldt eigenlijk voor alle onkruid.

Brandnetels kan je gemakkelijk handmatig verwijderen. Doe hiervoor wel beschermende handschoenen aan. Schoffelen kan ook, maar het is aangeraden om dit op in een droge periode te doen, zo krijg je het beste resultaat. Bij een natte ondergrond kan het gebeuren dat de restanten terug aangroeien.  Uitgraven kan ook, maar weet dat het wortelgestel van de grote brandnetel goed verspreid kan zitten. Tenslotte kan je ook een bestrijdingsmiddel gebruiken om de tuin vrij te houden van brandnetels. Belangrijk is dit product te gebruiken bij een groeizaam weer en op een bewolkte en droge dag.

zevenbladZevenblad 

is misschien voor veel tuinliefhebbers de meest vervelende onkruidsoort die er bestaat.. Zevenblad, ook wel bekend onder de naam Hanenpoten, is een eetbare (on)kruid die prima in de sla verwerkt kan worden. Ook als gekookte groenten kan deze (on)kruid soort prima op tafel staan. Maar door zijn weelderige groei op ongewenste plekken en het zeer uitgebreide wortelstelsel is zevenblad zeer gehaat. Het bestrijden van zevenblad is een bijna onmogelijk tenzij je alle achtergebleven wortels uit de grond haalt. Ieder restje van de wortel dat achterblijft  loopt weer uit en groeit en bloeit alsof er nooit iets is gebeurd. Bewezen is dat wanneer u consequent het loof van het zevenblad blijft verwijderen het wortelstelsel langzaam verzwakt en uiteindelijk niet meer zal opkomen. Dit is echter een langdurig en arbeidsintensief proces wat in veel gevallen gewonnen wordt door het zevenblad. Zevenblad bestrijden gebeurt dan ook in de meeste gevallen met chemische bestrijdingsmiddelen. Let op want niet alle bestrijdingsmiddelen kan zevenblad aan.Ultima tegen Zevenblad  VAN ECOSTYLE lijkt het beste te werken.

StraatgrasStraatgras

Straatgras (Poa annua) onderscheidt zich van gazongras door zijn lichte kleur en doordat het in bosjes groeit. Het kan bijna het hele jaar bloeien en zaad vormen, zelfs als het heel kort wordt gehouden. Het groeit snel en kiemt in perken, borders en paden. Straatgras past zich overal aan en is een veel voorkomend onkruid.

Om straatgras snel en effectief te verwijderen is hieronder vermeld. Spray met Roundup Kant en klaar of gebruik Roundup concentraat om straatgras te bestrijden.

MelkdistelMelkdistel

Melkdistel is een éénjarige hardnekkige onkruid soort. De Latijnse naam van melkdistel is Sonchus oleraceus. Je kan de melkdistel herkennen aan blauwgroen stengels en is sterk vertakt. De bladeren zijn langwerpig en hebben stekeltjes aan de uiteindes. De bloem is geel en bloeit van juni t/m augustus Melkdistel kun je bestrijden met: Roundup kant en klaar.

Website design by SiteRefresh.nl