Honing

Van raat tot potje

Hoe komt de honing van de bijenkast in het potje. Hier proberen we dat in te kort aan te geven.

De imker moet regelmatig, zeg maar wekelijks, in de periode van mei tot augustus, de bijenvolken controleren of de dames nog allemaal aanwezig zijn en of zij al voldoende honing geproduceerd hebben. Daarnaast dient hij ook te controleren of zij gezond zijn, de koningin er nog is en eventuele nieuwe konigingin weghalen, of er geen ongedierte aanwezig is en als laatste of zij nog voldoende voedsel hebben. Indien de raat vol is haalt de imker zijn ‘dames’ er af en neemt de raat mee. ook plaatst hij daarna een nieuwe raat.

     

Na thuiskomst zal de imker aan de slag gaan om de volle raten af te schrapen om de honing, vrij te maken. Dit kan zowel met een vork, als met een mes. Het mes is verwarmt zodat dit makkelijk gaat. Daarna zal hij de schoongemaakte raten in de centrifuge doen tot dat deze vol met raten is.

     

De honing wordt door middel van de centrifuge uit de raten geslingerd en opgevangen in een grote emmer. Daarna wordt de honing nog door een zeef gehaald om eventuele niet wenselijke delen eruit te halen. De gezeefde honing wordt in afsluitbare emmers gedaan en bewaart totdat de imker dit in kleinere potjes wil overgieten.

     

Het eindresultaat :

Honing Meer weten : De Imker kan U meer vertellen.

Website design by SiteRefresh.nl