Bestrijding

Voorkomen is beter als blussen wordt weleens gezegd en dat geldt ook voor de bestrijding van plagen of ziekten.

 • Pas vooral wisselbouw toe en dus niet elk jaar kool of aardappelen als voorbeeld op het zelfde stukje grond te planten of te poten.
 • Overbemesting is ook niet goed voor de grond.
 • Hou je tuin/ huisje netjes
  • Maak luchtgaten, spleten dicht, wel voldoende ventilatie
  • Zorg ook dat er een schuilplaatsen aanwezig zijn voor ongenode gasten
  • Bewaar etenswaren of voedsel altijd in afgesloten plastic bakken
  • Laat geen eten rondslingeren en voorkom afvalbergen op je land en huisje
  • Voor vuilnis geldt dat je het beste dit afgesloten moet opslaan in een (pedaal)emmer
  • Verwijder met regelmaat vuilnis/ afval uit huisje of van de tuin
  • Maak kippenhokken ratdicht met fijnmazig gaas.
  • Voorkom nestelplaatsen in je huisje of op jouw tuin. (b.v. snoeiafval)

Probeer altijd eerst naar natuurlijke middelen te grijpen in plaats van vergif. Dit is veel beter voor de natuur en onze groenten en bloemen. Bloemen  zijn een voedselbron voor onze bijen op het complex dus het is niet zo goed om (algemeen) vergif te gebruiken. Daarnaast kan het zo zijn dat dieren leven van andere dieren. Als wij een dier als een plaag zien hoeft dat niet te betekenen dat dit dier geen nut heeft en dus maar gedood moet worden. Bovendien wettelijk gezien mag niet alles De Flora en Fauna wet  regelt dit soort zaken, ook bij hier kom je meer te weten.

Schimmels/ Luizen

Knoflook-, soja- en ui-extracten zijn milieuvriendelijke alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen. ‘Knoflookthee’ maak je zo: snijd 5 knoflookbollen in stukjes, giet er 1 liter kokend water over en laat dit een etmaal trekken. Zeef het mengsel, voeg 3 liter water toe en spuit de thee dagelijks over de plant. Houd dit 5 dagen vol. Heeft de plant roestschimmel, spuit dan enkele keren per dag.

Extract van heermoes – dat vaak als onkruid in tuinen voorkomt – werkt tegen schimmels in je moestuin. Vind je geen heermoes, dan zijn de buitenste schillen van uien een alternatief. Het recept hiervoor: je laat een kilo heermoes een half uur lang weken in 10 liter water en kookt dit daarna drie kwartier. Als het afgekoeld is, filter je het geheel en verdunt de vloeistof met nog eens 10 liter water. Het gemaakte extract gebruik je binnen 24 uur door het op planten en op de grond te spuiten.

Luizen, tripsen en witte vlieg bestrijd je op een milieuvriendelijke manier met huismiddeltjes met daarin zachte zeep (en vaak spiritus). In tuincentra kan je dit soort middeltjes kant en klaar kopen. Dan staat er ‘kaliumzouten van vetzuren’ op. Een voorbeeldrecept om zelf te maken is een eetlepel (maximaal 30 gram) groene zeep in een liter water met een scheutje spiritus. Je spuit dit een week lang elke dag liefst s’avonds (nooit in de volle zon!) op boven- en onderkant van de bladeren van aangetaste planten tot het eraf druipt. Spuit niet in geopende bloemen.

Kaliumzouten van vetzuren zijn giftig voor sommige insecten (zowel nuttige als schadelijke) en voor ongewervelde waterdieren. Gebruik dit soort middelen daarom niet naast sloten of vijvers en gooi restjes niet in de tuin of op straat.

Om schimmels en vraatinsecten te bestrijden zijn verschillende chemische middelen te koop. Het is belangrijk dat de middelen een toelating hebben. Hoe je dat herkent en waarom het belangrijk is lees je hier. Volg altijd nauwgezet de gebruiksaanwijzing om milieuschade te voorkomen.

In de winkel is gesteentemeel (ook wel: lavameel of basaltmeel) te koop. Dit poeder zorgt ervoor dat bladeren droog blijven waardoor schimmels minder kans krijgen.

Echte meeldauw bestrijden met waterglas (natriumsilicaat) zorgt voor weinig milieubelasting.

In de kas is COS-OGA een middel tegen echte meeldauw met een laag milieurisico. Zwavel kan gebruikt worden tegen schurft, meeldauw en hagelschotziekte, maar is ook schadelijk voor nuttige insecten. Om schade aan fruit, groente of planten te voorkomen, kan het op warme dagen beter niet overdag gespoten worden.

Vogels

Het voorkomen dat vogels (met name duiven, mussen, eksters) van je bessen, peulen, bonen, mais, etc eten is simpel te voorkomen door netten over jouw groenten te spannen. Zorg wel dat er geen gaten in zitten en dat het net op de grond ook helemaal dicht is. Daarnaast is het ook toegestaan om met pinnen, draden (met zwakstroom) de vogels te weren. Vogels schrikken ook van geluid en weerkaatsing. Een speciaal vogelschriklint gebruik je als vogelverschrikker om je pas ingezaaide zaaigoed te beschermen. Knoop het lint vast aan takken, schuttingen of (bamboe) paaltjes. Het holografische tape maakt een metaalachtig geluid in de wind en weerkaatst de zon en jaagt daarmee vogels weg. Hebben duiven een nest gemaakt bij jouw dan kun je het nest verwijderen zodat ze er niet in terugkomen. Doe dat pas nadat de jongen zijn uitgevlogen anders gaan de duifjes dood. Bescherm jezelf met een mondkapje zodat je geen schadelijke stoffen inademt en draag handschoenen. Het verwijderen van nesten van andere vogels dan de duif  is wettelijk verboden. Ook moeten nesten met eieren met rust gelaten worden.

Muizen

Denk hierbij aan hermelijnen, wezels, steenmarters, vossen, mollen, roofvogels, uilen, meeuwen, kraaien, ooievaars en reigers, maar ook katten behoren tot de vijanden. Uiteraard hoort de mens ook bij de vijand van de veldmuis. Door bebouwing, verkeer en het maaien van gras overleven deze muizen vaak niet

Mollen

Doordat mollen schade kunnen toebrengen aan grasvelden en tuinen zoeken mensen naar manieren om mollen te verjagen of desnoods te doden. Een veel gebruikt middel is het plaatsen van mollenklemmen in de mollengang. Gebroken glas, pennen met een elektrische spanning, gifgas en andere middelen zijn bedacht, met wisselend succes.

Wat mollen schijnt af te schrikken is de geur die door de bloem van het bolgewas keizerskroon wordt verspreid. Die ruikt naar vossen. Een ander diervriendelijk bestrijdingsmiddel is het ingraven van potten of flessen in molshopen. De wind blaast langs de opening van het glas, waardoor een laag fluitend geluid ontstaat. De mol heeft gevoelige oren, en vindt dit geluid buitengewoon vervelend. Er zal dan ook snel een andere woonplaats worden gezocht. Ook kun een verse molshoop direct weer de grond induwen, zodat de gang zich met aarde vult.

Muggen

Verwijder stilstaande waterplasjes en dek de regenton af: dit zijn notoire muggenbroedplaatsen.  Lok vijanden van muggenlarven naar je tuinvijver door te zorgen voor voldoende beplanting. Muggen komen af op lichaamsgeur, en niet op licht.

Ratten

De  rat was en is de oorzaak van veel overlast voor de mens. Dit heeft de mens echter ook voor een groot deel aan zichzelf te wijten. De bruine rat kan zich namelijk zo goed in de buurt van de mens handhaven, dit komt doordat wij slecht om gaan met onder andere ons afval (Hygiëne). Nog steeds worden diverse soorten rattengif gebruikt. De rat staat bekend als een ziekteoverbrenger zoals : de ziekte van Weil, hantavirus, tularemie, pest, en rattenbeetkoorts.

Slakken.

Kies voor planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals akelei, goudsbloem, anjer, geranium, viooltjes, varens, Oost-Indische kers, lavendel en  kruiden als salie, tijm en knoflook. Sproei ‘s ochtends in plaats van ‘s avonds en zet kwetsbare planten niet in de buurt van vochtige plekken zoals de composthoop. Maak een val of creëer een slakkenverzamelplek, zodat je ze elders kunt uitzetten.

Door grondbewerking in het voorjaar breng je slakkeneitjes naar boven waardoor ze uitdrogen. Hetzelfde geldt voor zelfgemaakte compost: laat die drogen in de zon voor je het aanbrengt. Slakken houden van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval of jouw composthoop. Zet kwetsbare planten daar liever niet in de buurt en ruim tuinafval snel op. Ook ‘s avonds sproeien is geen goed idee; dan blijft je tuin de hele nacht vochtig.

Egels, vogels en spitsmuizen lusten graag slakken. Je lokt deze natuurlijke vijanden van slakken naar je tuin door ze een schuilplaats te bieden onder struiken of stapels takken. Ook padden en kikkers vinden een slak een lekker maaltje. Met aaltjes (te koop in tuincentra of op internet) kun je naaktslakken milieuvriendelijk om het leven brengen. Giet de ultrakleine wormpjes uit op plekken met veel slakken; de aaltjes zoeken zelf de naaktslakken in de bodem op en infecteren ze met een (alleen voor hen) dodelijke bacterie.

Planten die snel aangevreten worden door slakken, kun je beschermen door rond de plant een rand van 5 cm met koffiedik, cacaodoppen of fijngemaakte eierschalen aan te brengen. Koper is giftig voor slakken: een koperen ring of koperhoudende tape rond een pot of plant houdt de slakken weg. Zijn de plantjes nog jong, bescherm ze dan tegen slakken met een huls die je maakt door de boven- en onderkant van een plastic drankfles af te snijden.

Wespen

Blijft uit de buurt van een wespennest en laat wespen zoveel mogelijk met rust. Wat zou helpen zijn een scheutje ammonia in een bakje water of de wespen lokken in een wespenval met een scheutje bier,

Website design by SiteRefresh.nl